Ocupatie si Cod Etic

CODUL DE ETICA SI CONDUITA PROFESIONALA AL EVALUATORULUI RoSE

Codul de Etica si Conduita Profesionala a RoSE - SOCIETATEA ROMĂNA A EVALUATORILOR DE PROIECTE, PROGRAME ȘI POLITICI PUBLICE reprezinta viziunea acelora care cred ca pentru a realiza cea mai buna evaluare este necesara atingerea unui nivel inalt de responsabilitate profesionala de catre practicienii in evaluarea de proiecte, programe si politici publice.

Fiecare articol al Codului Etic se bazeaza pe un singur concept si se refera la conceptul de "respect profesional". Acesta este "scopul", iar Codul Etic reprezinta "mijlocul" pentru atingerea acestui scop.
Consideram ca acest Cod Etic bazat pe responsabilitate si orientat catre nevoile din ce in ce mai diversificate ale pietei locale, nationale si internationale este cu adevarat novator pentru Romania.
In ultimii 15 ani, piata evaluarii a fost caracterizata in special prin oportunism si dezordine, fiind inceputa ca o activitate noua si fara istoric al specificului evaluarilor de proiecte, program si politici publice. Aceasta s-a datorat faptului ca nu a existat o gandire coerenta vizavi de nevoile si mecanismul nou al evaluarilor, nu au existat nici standarde de calitate si in consecinta evaluatorii nu au avut nevoie de vreo certificare pentru a-si desfasura profesia, fiind perceputi mai degraba ca simpli subocntractanti, de cele mai multe ori fara o voce reprezentativa si unitara.

Nevoia infintarii RoSE ca Asociatie a fost fireasca, ca si propunerea prezentului Cod Etic. Era momentul potrivit ca si evaluatorii RoSE sa detina un Cod Etic propriu si sa se constituie intr-o adevarata asociatie profesionala, asa cum toate celelalte profesii liberale (printre care medicii, avocatii, notarii etc) au facut-o deja.

Fixarea principiilor Codului Etic reprezinta un moment unic si transparent fiind un angajament neconditionat pentru integritate si corectitudine in desfasurarea evaluarilor.
Ocupatia de EVALUATOR PROIECTE, la ora actuala introdusa in Romania in Codul Ocupatiilor din Romania (COR), isi propune sa indice competenta, onestitatea si integritatea profesionala, urmare aderarii la un ideal inalt de conduita morala. Moralitatea este unul din elementele definitorii ale standardului de calitate al evaluatorului.

Prin adoptarea acestui standard profesional, evaluatorii se angajeaza sa actioneze in spiritul sau in toate activitatile lor si sa isi desfasoare afacerile in conformitate cu principiile prevazute in cadrul Codului Etic.

Proiectul Codului de Etica si Conduita Profesionala a RoSE este supuse dezbaterii membrilor asociati si poate fi vizualizat aici .

Știri pe scurt

10.10.2021

ROSE – Romanian Society of Evaluators,  in calitate de partnerul national din Romania al Campaniei Globale Eval4Action de promovare a evaluarii ca factor cheie de realizarea obiectivelor de dezvoltare, va invita sa participati la actiunea Walk the Talk

18.11.2020

Asociatia Romana a Evaluatorilor de Proiecte, Programe si Servicii Publice – RoSE a primit o solicitare din partea Tribunalului Braila sa recomande din cadrul membrilor sai experti  interesati si capabili sa furnizeze servicii de evaluare a punctajului atribuit unor propuneri de proiect depuse in cadrul Programului Operational Regional, aflate in contencios administrativ.  

Comitetul Director al RoSE lanseaza un apel la membrii RoSE sa sprijine acest demers si sa comunice pana la data de 25 noiembrie 2020 la vpamfil@evaluatoriasociati.ro numele, datele de contact si specialitatea (tehnic, economic, juridic) pentru a fi comunicate Tribunalului Braila in termenul stabilit.

Va asteptam pentru relatii suplimentare si cu propuneri.  

04.05.2020

RoSE in calitate de membru al Organizatiei Internationale pentru Cooperare in Evaluare -IOCE, este promotor in Romania al Campaniei  "UN DECENIU DE >>> ACTIUNE"

În septembrie 2019, Secretarul General al ONU a cerut tuturor sectoarelor societății să se mobilizeze pentru un deceniu de acțiune pe trei niveluri: acțiune globală pentru a asigura o conducere mai mare, mai multe resurse și soluții mai inteligente pentru obiectivele de dezvoltare durabilă; acțiuni locale care includ tranzițiile necesare în politicile, bugetele, instituțiile și cadrele de reglementare ale guvernelor, orașelor și autorităților locale; și acțiunea oamenilor, inclusiv a tinerilor, a societății civile, a mass-media, a sectorului privat, a sindicatelor, a mediului academic și a altor părți interesate, pentru a genera o mișcare de neoprit care împinge transformările necesare.

15.05.2019

Conform aprobarii Adunarii Generale din data de 10 aprilie 2019 Asociatia Societatea Romana a Evaluatorilor de Proiecte, Programe si Politici Publice – RoSE si-a schimbat sediul. Incepand cu luna mai 2019, noul sediu social al RoSE este situat in Bd. Stefan cel Mare, nr. 13 A, Complex CRP, Blocul Administrativ, Etaj 1, Bucuresti Sector 2. 

Va asteptam la noul nostru sediu.

Evenimente